Internet Marketing – Social Media

Binnen internet marketing, ook wel online marketing genoemd wordt de rol van Social Media steeds groter. Niet onlogisch gezien het enorm hoge aantal gebruikers van de verschillende Social Media platforms zoals onder andere Facebook, Twitter, LinkedIn, enz. De kracht van Social Media zit hem in de “onpartijdigheid”. Wanneer een vriend je iets aanbeveelt, moet het wel goed zijn, dit in tegenstelling tot advertenties en dergelijke. Het is niet voor niets dat Facebook sinds kort ook open is voor het bedrijfsleven. Echter ook bij Social Media marketing, als onderdeel van internet marketing, is en blijft content marketing essentieel. Zonder goede en relevante content geen nieuwe leads. En, ook onderkent in Duitsland is Kundenaqkuise, zoals ze daar Leadgeneratie noemen, van belang voor de continuïteit en groei van bedrijven.

Social Media marketing

Voordat Social Media marketing het karakter had zoals het er nu uitziet (overigens zal dat de komende jaren continue evalueren), werd er zeer veel gebruik gemaakt van pop-up advertenties. Daar dit absoluut niet doelgroep gericht was en daarbij ook irritant werkte, kwamen er al snel pop-up blockers. Rond 2004 ontstond de aanzet tot de eerste Social Media platforms en vanaf 2006 werden die steeds meer gebruikt om gebruikers filters en doelgroep gerichte campagnes te implementeren. Enkele jaren daarna ontstond de mogelijkheid elkaar over producten en diensten te informeren en aan te raden, wat gevolgd werd door “liken”, “sharen” en dergelijke. Dit werd viral marketing genoemd, eigenlijk was het virtuele alternatief voor mond-op-mond reclame (nog steeds de sterkste vorm van adverteren!). Elementair voor viral marketing is te weten dat door mond-op-mond reclame ook een naam (reputatie) eenvoudig kapot gemaakt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan Buckler en Youp van het Hek. Reputatie Management is een belangrijk onderdeel van Social Media marketing.

Internet Marketing

Succes voorbeelden van (social) internet marketing

Het oudste en eigenlijk nog steeds bestaande succes voorbeeld is Hotmail. Midden 1996 startte Hotmail als eerste met gratis webmail diensten, eind van het jaar had Hotmail al 500.000 gebruikers. Hotmail voegde een beschrijving en een link toe aan de “handtekening” van iedere verzonden mail om nieuwe gebruikers over te halen gebruik te gaan maken van de Hotmail diensten. Daar dit leek op een advies van de zender, werd dit als aanbeveling gezien en eenvoudig overgenomen. Hierdoor had Hotmail een jaar later 8,5 miljoen gebruikers. En dit zonder kosten voor Hotmail en de gebruikers. Het verdienmodel van Hotmail was eenvoudig, er werd betaald voor advertenties en hoe meer gebruikers, hoe meer views, hoe meer inkomsten. In 1998 had Hotmail al meer dan 12 miljoen gebruikers. Microsoft kocht het bedrijf, een kleine 2 jaar na oprichting, voor 400 miljoen USD. Voor dit bedrag kocht Microsoft de toegang tot een gigantisch klanten potentiaal. Hotmail is het eerste voorbeeld hoe, soms eenvoudig en voor weinig kosten, internet marketing kan leiden tot een serieus succes en enorme omzetten.
Hotmail wordt vandaag de dag nog steeds gezien als een van de slimste en meest effectieve internet marketing strategieën van het begin van internet (en zelfs nu dient het nog als voorbeeld).

Wilt u ook meer omzet behalen met behulp van internet marketing? Klik dan HIER.