PR Content Marketing
Image default
Content marketing

Instagram: 7 tips voor goede zelfmarketing

Je hoeft geen beïnvloeder te worden om Instagram met succes te gebruiken voor zelfmarketing. Hoe maakt u uw expertise zichtbaar en breidt u uw netwerk uit?

De wereld van de beïnvloeders is ongelooflijk verleidelijk. Bereik. Bewustwording. Misschien verdient u wat meer geld… Maar als u kijkt naar de één miljard gebruikers die Instagram op dit moment elke maand heeft, maken maar weinig van hen het tot de beïnvloeder. En niet iedereen is er voor gemaakt of wil dat. En toch beweert deze influencer altijd over ons te zweven als je deel wilt uitmaken van Instagram. Het is niet nodig om duizenden of honderdduizenden abonnees te hebben om met succes gebruik te maken van Instagram. Zelfs op kleine schaal zijn er mogelijkheden om je als expert te vestigen en je self-marketing naar een hoger niveau te tillen.

Goede inhoud. Regelmatige inhoud. Gebruik Inzichten. Dit is de basis van professionele zelfmarketing op Instagram. Maar wat als zelfs hashtags, video’s en verhalen nutteloos zijn en Instagram, als een diep zwart gat, gewoon alles doorslikt en niets beweegt? Dan is het tijd om een beetje te optimaliseren. Hier zijn een paar tips om nog meer uit uw self-marketing op Instagram te halen. Op zoek naar een videograaf om hiermee te helpen? Kijk hier naar alle beschikbare videografen.

1. Instagram als portfolio

Velen denken dat ze de beïnvloeders op Instagram moeten bijhouden en veel privé- of vooral lifestylefoto’s moeten plaatsen. Niet zelden werkt dit eerder met matig succes. Als u Instagram wilt gebruiken voor zelfmarketing, moet u duidelijk zijn over wat het doel werkelijk is. Wil ik duizenden abonnees? Wil ik Instagram gewoon voor de lol gebruiken? Of wil ik mijn expertise laten zien en een ambassadeur worden voor mijzelf en mijn onderwerp? Natuurlijk is persoonlijkheid belangrijk op Instagram. Maar het mag niet de hele rekening overnemen. Wat verwacht een potentiële klant of werkgever als hij een link naar uw Instagram-account op uw professionele site vindt? Alleen al omdat het Instagram is, zijn de verwachtingen niet anders dan op andere platformen. De 20 foto’s van de laatste Bali-vakantie zijn echt prachtig. En ook alle egoïsten zijn erg aardig. Maar wat zegt dat over jou en je kennis? Ik erken duidelijk je expertise: laat zien wat je weet, wat je doet en hoe je het doet. Iedereen die je op Instagram vindt, moet dat direct kunnen zien.

2. uw gebruikersnaam op Instagram

Uw gebruikersnaam is een van de belangrijkste tools voor zelfmarketing op Instagram. Het bepaalt uw Instagram-handvat (@uwinstagram-gebruikersnaam), uw Instagram-adres (instagram.com/uwinstagram-gebruikersnaam). Uw gebruikersnaam moet dus niet te lang of te ingewikkeld zijn, zodat het gemakkelijk te onthouden is. Je echte naam kan een manier zijn om dit te doen. Maar ook een combinatie van je naam en je werk is een goede keuze. Een private label is daarentegen meer waard als je een uitgebreid concept hebt met verdere strategische communicatiepunten – bijvoorbeeld YouTube of Blog.

3. Optimaliseer uw Instagram-naam

Ga naar Instagram’s Profiel Zoeken en zoek naar uw onderwerp, uw baan, uw expertise. Wordt u hier gevonden? Er is een goede kans dat ik dat niet doe. Omdat vaak belangrijke trefwoorden niet in de gebruikersnaam zijn opgenomen. En zeker niet in de naam. Maar alleen deze twee velden worden momenteel door Instagram gezocht voor het zoeken naar profielen. Dus wat moet ik doen? Pas gewoon je naam aan. Het staat vetgedrukt onder je profielfoto en kan zo vaak als je wilt worden gewijzigd via Edit Profile. Het enige nadeel: Instagram staat slechts 30 tekens toe voor uw naam. Dit is vaak genoeg om uw branche of andere trefwoorden hier te plaatsen. Nu wordt u gevonden in de Instagram-zoekfunctie en wordt uw trefwoord onder uw gebruikersnaam weergegeven. U wordt ook geïndexeerd en gevonden in zoekmachines. In de ware zin van Instagram is dit misschien niet het geval. Maar er staat niets in de voorwaarden of communautaire richtlijnen tegen – vooral omdat er geen duidelijke naamsvereisten op Instagram staan.

4. gebruik uw Instagram-bio

Ook op Instagram wordt het profiel vaak verwaarloosd. Veel mensen voeren daar een korte bio in in sleutelwoorden, hun privé interesses of hashtags. Maar de Instagram-bio kan zoveel meer dan dat. Gebruik het profiel om hen te vertellen wat u doet en wat u aanbiedt. Uw Instagram-Bio zal perfect zijn met een call-to-action. U kunt bellen om een website of een evenement te bezoeken of een PDF te downloaden die u hieronder linkt. Natuurlijk kunt u ook linken naar andere professionele profielen. Je hebt 150 tekens voor je Instagram-Bio. Gebruik ze!

5. wat was dat over links?

Instagram heeft een beetje moeite met links. Als u niet minstens 10.000 abonnees heeft of als u niet geverifieerd bent, kunt u niet direct links naar verhalen toevoegen. En zelfs in het profiel is er maar ruimte voor één enkele link. Daarom gebruiken veel Instagrammers tools zoals Linktree als “mini-landingspagina”. Hier linken ze zowel de individuele inhoud als de afdruk aan elkaar. Je kunt het ook zo doen. En soms is dit ook een goede oplossing. Maar als je toch een eigen mobiele geoptimaliseerde, snelle website hebt – waarom deze omweg? Elke extra klik betekent ook de mogelijkheid dat geïnteresseerden eraf springen. Bouw in plaats daarvan een landingspagina op uw eigen website. Op die manier kunt u geïnteresseerden direct naar uw site lokken. Hier kunt u niet alleen beslissen wat u wilt laten zien, maar ook hoe.

6. regionale plaatsing

Content uit de omgeving wordt niet alleen op Facebook geduwd. U kunt zich ook beter positioneren op Instagram als u vertrouwt op regionale content. Of het nu gaat om berichten, verhalen of livestreams – gebruik Instagram’s locatiefunctie voor een groter bereik en gerichte targeting. Houd er rekening mee dat kleinere locaties vaak succesvoller zijn dan grotere, bijvoorbeeld Hannover in plaats van Duitsland. Als freelancer kan het ook nuttig zijn om uw locatie als trefwoord in uw naam op te nemen. Velen vertrouwen op regionale deskundigen. Dus welke reden zou er moeten zijn om je daar niet te vinden? De locatiefunctie wordt nog steeds veel te weinig gebruikt – vooral in verhalen. Betere kansen voor jou.

7. zoeken naar partners

Netwerken en engagement zijn grote problemen op Instagram. Daarom is het de moeite waard om wat tijd te investeren in de zoektocht naar partners. Dit kunnen mensen zijn die hetzelfde onderwerp dienen als jij. Maar het kunnen ook verwante onderwerpen zijn. Zo kunt u elkaar inhoudelijk aanvullen, uw competenties uitbreiden – bijvoorbeeld met gezamenlijke live streams in Instagram Stories. Dit verhoogt niet alleen direct uw zichtbaarheid, maar plaatst u ook in een professionele omgeving met andere experts. Op Youtube is een dergelijke samenwerking – niet in de laatste plaats door middel van agentschappen – al lang bewezen. Op Instagram vertrouwen velen nog steeds uitsluitend op klassieke tags – als ze dat überhaupt al doen. Er is nog steeds veel lucht daarboven.

 

 

 

Advertorial:

Wil jij ook hoger in Google komen?

Online marketing bureau Adbull is de specialist op het gebied van SEO en linkbuilding. We laten graag gratis en geheel vrijblijvend zien wat we kunnen! Vraag direct de Gratis SEO Analyse t.w.v. € 249,- aan. ** Voor webdesigners en marketingbureaus bieden we onze linkbuilding diensten ook white label aan. **

www.adbull.nl